Handtherapie

De hand- en polsgewrichten zijn ingewikkeld. Aandoeningen ( klein of groot ) in het gebied van de hand kunnen al snel een belemmering opleveren in het dagelijks leven. Een goede en adequate behandeling is daarom belangrijk. Bij die behandeling wordt vaak de hulp van een handtherapeut ingeroepen.

De handtherapeut helpt u vooral met het doen van gerichte oefeningen die uw hand of arm weer soepel en sterk maken. Daarnaast richt de handtherapeut zich op het geven van aanpassingen zodat u met de (tijdelijke) beperking zo optimaal mogelijk kunt functioneren. Een ondersteunende spalk aanbrengen is een voorbeeld hiervan.

meer informatie: www.handweb.nl

Indicaties

Wanneer komt u in aanmerking voor handtherapie?
U kunt met alle aandoeningen van de hand terecht bij de handtherapeut, voorbeelden die wij veel zien zijn:

  • Blessures of letsel van pols, hand of vinger, bijvoorbeeld een breuk, een gewricht dat uit de kom is geweest, een afgescheurde pees.
  • Instabiliteit van vingers of pols
  • Overbelastingsklachten, zoals peesontstekingen/peesschedeontstekingen, M. Quervain, trigger finger) en zenuwbeklemmingen (bijvoorbeeld carpaal tunnel syndroom).
  • Gewrichtsslijtage en gewrichtsontsteking (artrose, reuma) in de handregio.
  • Revalidatie na een operatie in de handregio. Bijvoorbeeld na een operatie ter behandeling van een carpaal tunnel syndroom, de ziekte van Dupuytren of na een ongeval.